همایش ملی خیر ماندگار موجب دغدغه‌مند شدن نخبگان و اندیشمندان و دانشگاهیان به موضوع خیر می‌شود
19 آبان 1395
همایش ملی خیر ماندگار موجب دغدغه‌مند شدن نخبگان و اندیشمندان و دانشگاهیان به موضوع خیر می‌شود

دکتر محمدصالح طیب‌نیا در نشست همایش ملی خیرماندگار که در حاشیه نمایشگاه مطبوعات و خبرگزاریها برگزار شد، اظهار داشت: امروز دغدغه اصلی نظام از صدر نظام تا دولت و مجلس دست یابی به توسعه و پیشرفت متوازن و همه جانبه است. ما اگر بخواهیم کشورمان در جامعه جهانی حرفی برای گفتن داشته باشد و اهداف انقلاب اسلامی را در دنیا بیان کند، نیازمند توسعه متوازن و همه جانبه هستیم چیزی که در قالب سند چشم انداز 20 ساله نظام و الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت ترسیم شده است.

وی راه رسیدن به این آرمان را اقتصاد مقاوتی دانست و بیان داشت: امروز دغدغه همه مسئولان و بخش‌های مختلف نظام اقتصاد مقاومتی است، اما در قانون اساسی ما و برنامه‌ریزی‌ها در خصوص اقتصاد سه حوزه دولتی، خصوی و بخش تعاون مطرح می‌شود حال آنکه یک بخش چهارمی نیز در اقتصاد وجود دارد که کمتر مورد توجه قرار گرفته است که اگر سهم آن از سه حوزه دیگر بیشتر نباشد، کمتر نخواهد بود یا حداقل به موازات سه حوزه دیگر است و آن مسئله اقتصاد امر خیر است.

رئیس همایش ملی خیرماندگار با بیان این که مسئله امر خیر تنها از نظر اقتصادی قابل بحث نیست بلکه ابعاد اجتماعی، فرهنگی، اعتقادی آن به مراتب مهم‌تر است، اما آنچه بیشتر عموم مردم را جذب می کند مسئله اقتصاد امر خیر است.

وی تصریح کرد: امروز در کشور سالیانه ده‌ها هزار میلیارد تومان توسط خیرین در حوزه‌های مختلف هزینه می‌شود، شواهد نشان می‌دهد هزینه کرد خیرین در امر خیر با درآمد کشور از محل فروش نفت یا درآمدهای مالیاتی کشور برابر باشد.

طیب‌نیا با بیان این که در دهه‌های اخیر هیچ کار عمیق علمی یا برنامه‌ریزی برای هدایت و راهبری این منابع مالی صورت نگرفته است، بیان داشت: با توجه به دغدغمندی بنیاد آلاء در حوزه راهبری امور خیر و بنیان یکی از رسالت‌های این بنیاد به راهبری امر خیر در کشور، بخشی از فعالیت‌های خود را در طی دو سال گذشته در این حوزه متمرکز کرده است و ماحصل آن تدوین طرح جامع خیر ماندگار است.

وی افزود: طرح خیرماندگار در سه حوزه تولید دانش در زمینه امر خیر، اصلاح روش‌های مدیریت امر خیر و تربیت نیروی انسانی توانمند در این عرصه و ترویج و فرهنگ‌سازی امر خیر تدوین شده است.

وی تصریح کرد: امروز هیچ شاخص استانداردی برای سنجش امر خیر در کشور وجود ندارد، هیچ اطلاعات  و آمار دقیقی در این حوزه نداریم، نمی دانیم از این چندین هزار خیریه ثبت رسمی کشور و میلیون‌ها نفری که فعالیت خیرخواهانه و داوطلبانه انجام می‌دهند، چه نتایجی حاصل می‌شود، این منابع در کجا صرف می‌شود؛ آیا به یک روش بهینه مصرف می‌شود؟.

طیب‌نیا با اشاره به توجه جدی کشورهای پیشرفته به حوزه وقف و امر بیان داشت: امروز در دانشگاه‌ای معتبر دنیا و کشورهای پیشرفته به مسئله امر خیر به عنوان یک موضوع دانشی توجه می‌شود، تحصیلات تکمیلی در این حوزه تعریف شده است، خیرین و نیروی انسانی متخصص در این حوزه‌ها تربیت می‌شوند، منابع مالی به بهترین نحوه در مطالعات علمی هزینه می‌شود، بسیاری از اندیشکده‌ها و پژوهشکده‌ها بر اساس منابع مالی امر خیر اداره می‌شود، خوب این موضوع مهم است و نمی‌توان به این مسئله بی توجه بود.

وی تاکید کرد: بر همین اساس در حوزه راهبری امر خیر در ایران اولین دغدغه بنیاد آلاء تولید دانش در امر خیر است و بر همین مبنا تفاهمنامه‌های خوبی با دانشگاه‌های معتبر کشور منعقد کرده‌ایم و به دنبال راه اندازی مرکز تحقیقات و پژوهش در حوزه امر خیر هستیم.

رییس نخستین همایش ملی خیرماندگار با بیان این که برگزاری نخستین همایش ملی خیر ماندگار یک اقدام جدی و عملی است که می‌تواند نخبگان و اندیشمندان و دانشگاهیان کشور را به این مسئله حساس و دغدغمند کند، تصریح کرد: نخستین همایش ملی خیرماندگار با هم اندیشی با نخبگان به موضوع مطالعه و ارزیابی امور خیر در ایران اختصاص یافته است.

وی تصریح کرد: امیدواریم اولین همایش خیرماندگار که با مشارکت بخش قابل توجهی از موسسات آموزشی و پژوهشی کشور برگزار می‌شود، بتواند گامی موثر در حوزه تولید دانش امر خیر در کشور بردارد و موجب ایجاد حرکت‌های نوینی در این عرصه شود.

وی اظهار داشت: ما امیدواریم برگزاری این همایش موجب شود تا اندیشمندان، محققان، پژوهشگران، اساتید دانشگاهی و ... به این عرصه ورود پیدا کنند و به مرور پایان نامه‌های دوره‌های کارشناسی ارشد و دکتری به این موضوع اختصاص پیدا کند،  کتاب‌ها توسط مولفین تالیف شود، پژوهشکده‌ها و اندیشکده‌ها دغدغه این موضوع را پیدا کنند و به این حوزه‌ها ورود پیدا کنند و کار کنند.

همچنین نعمت‌الله موسی‌پور؛ دبیر علمی این همایش نیز گفت: نخستین همایش ملی خیرماندگار در 6 زمینه منتخب مدیریت، اقتصاد، جامعه، فرهنگ، آموزش و فقه و حقوق برگزار می‌شود.

وی افزود: ما در این همایش علاوه بر دریافت مقالات، تجربه‌ها و ایده‌های نو در این عرصه را نیز پذیرش می‌کنیم و مورد داوری قرار خواهیم داد.

موسی‌پور بیان داشت: پیش‌بینی شده است در آیین اجرایی این مراسم میزبان چندین تن از اساتید، متخصصان و مسئولان ارشد در این عرصه باشیم.

وی با بیان این که این همایش به نوعی یک همایش بین بخشی قلمداد می‌شود و به جرات می‌توان گفت نخستین همایشی است که در این موضوع با این گستره دانشگاهی، علمی پژوهشی و همین طور نهادهای خیریه و انجمن‌های علمی برگزار می‌شود.

دبیرعلمی نخستین همایش ملی خیر ماندگار از همکاری دانشگاه‌های امام صادق (ع)، تربیت مدرس،‌ فرهنگیان،‌ علم و فرهنگ و دانشگاه اصفهان برای برگزاری این همایش خبر داد و بیان داشت: علاوه بر ۵ قطب دانشگاهی کشور سازمان بهزیستی، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزارت بهداشت، درمان و علوم پزشکی، انجمن علمی مدیریت دولتی ایران، انجمن علوم مدیریت ایران، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، بنیاد دانشگاه تهران، انجمن جامعه‌شناسی ایران، سازمان بهزیستی کشور، بنیاد خیریه سماوات الغدیر و شبکه ملی مؤسسات خیریه و نیکوکاری، بنیاد خیریه راهبری آلاء را در برگزاری این همایش همراهی می‌کند.

وی با اشاره به جدول زمانی این همایش تصریح کرد: نخستین همایش ملی خیرماندگار تا 15 آذرماه چکیده مقالات را دریافت خواهد کرد و محققین تا 15 دی  ماه زمان دارند اصل مقالات را ارسال کنند. همچنین پیش بینی شده است مقالات برتر نهایتا تا 15 بهمن ماه معرفی شوند.

موسی‌پور بازه زمانی برگزاری همایش خیرماندگار را به صورت دو سالانه عنوان کرد و بیان داشت: امیدواریم در همایش بعدی زمینه گسترش حوزه‌های همایش را در بعد بین‌المللی و دیگر عرصه‌های حوزه امر خیر فراهم کنیم.

وی همچنین از نمایه شدن این همایش در ISI  و CIVILICI خبر داد و بیان داشت:  نخستین همایش ملی خیرماندگار حرکتی است برگرفته از دغدغه لزوم تولید دانش در زمینه امر خیر و بر همین اساس نیازمند همراهی و همدلی نخبگان، دانشگاهیان، پژوهشگران و شما اصحاب خبر و رسانه است.